AEROKLUB EDVARD RUSIJAN

NEKAJ O LETALIŠČU

Aeroklubu Edvard Rusjan je klub z več kot 50-letno tradicijo. Letimo na športnem letališču v Ajdovščini, ki je tudi naše matično letališče. To se nahaja v Vipavski dolini, zahodno od mesta Ajdovščina in severno od hitre ceste H4 (Razdrto-Nova Gorica).

Pogoji so po navadi zelo dobri za jadranje, baze oblakov so zelo visoko, tudi do 3000 m QNH, ko pa zapiha JZ veter je užitek jadrati po grebenih Nanosa in Trnovskega gozda, pa vse tja do Goriških Brd, ki so SZ od Nove Gorice. Občasno se odpravimo za teden ali dva na kakšno drugo letališce, npr. Bovec, in se udeležujemo tekmovanj in akcij ter preletov po vseh ostalih slovenskih letališčih. Bili smo tudi že v tujini, v nam bližnji Gorici (Italija) in na Madžarskem.

V klubu imamo državnega prvaka v jadralnem letenju Aleša Maraža in državnega rekorderja v doseženi višini z jadralnim letalom, Matijo Kodriča, ki se je v poznih jesenskih mesecih leta 2003 dvignil vse do višine 7000 metrov nad morsko gladino. V klubu je tudi mnogo mlajših pilotov, ki so že dosegli odlične uvrstitve na številnih tekmovanjih.

Trenutno ima klub približno 25 članov, vsi motorni piloti so tudi jadralni piloti ter nekaj pripravnikov, ki se še trudijo za pridobitev dovoljenja pilota jadralnega ali motornega letala.