AEROKLUB POSTOJNA

Nekaj o letališču

Letališče Postojna (LJPO) se nahaja 3 kilometre jugozahodno od mesta Postojna v neposredni bližini avtocestnega izvoza Postojna (avtocesta A1). Podrobneje je lega in način uporabe letališča prikazan na spodnji sliki. Letališče je namenjeno za športna in turistična letala skupne mase do 5700 kg. Letala iz držav izven EU morajo najprej pristati na enem od mednarodnih letališč (Ljubljana, Maribor, Portorož) in po carinjenju z najavo in dovoljenjem nadaljujejo let proti Postojni.

Vzletno pristajalna steza

Vzletno pristajalna steza letališča v Postojni je travnata smeri 02/20, dolžine 750 m in širine 60 m. Prag steze 02 je premaknjen tako, da je uporabna pristajalna dolžina steze 650 m, njena vzletna dolžina pa 750 m. Pri pristanku v smeri 02 je potrebno biti pozoren na magistralno cesto Postojna Reka, pri pristanku v smeri 20 pa na drogove cestne razsvetljave cestninske postaje Postojna. Minimalna višina nadleta ovir je 10 m. Pri vetru iz severo-vzhodne smeri (Burja) se v finalu steze 02 pojavljajo močni sunki in turbulenca. Pri zahodnem vetru se lahko pričakuje turbulenca v finalu steze 20. Šolski krog za motorna letala se nahaja na višini 1000ft AGL (300 m AGL) in sicer levi za stezo 02 in desni za stezo 20. Pri vzletu v smer 02 se je zaradi hrupa potrebno izogniti stanovanjskemu delu mesta Postojna in šolski krog odleteti čez industrijski del mesta. (glej sliko zgoraj) Cona za motorna letala se vedno nahaja zahodno od letališča. Jadralna letala se vedno vključijo v levi šolski krog na višini 200m AGL. Zona za jadralna letala se nahaja zahodno od letališča pri pristajanju v smer 02 in vzhodno od letališča pri pristajanju v smer 20. (glej sliko zgoraj) Info Postojna deluje na frekvenci 123,500 MHz, ko se na letališču izvaja klubska dejavnost.

Klub šteje okoli 40 aktivnih članov in ima na razpolago 6 jadralnih letal, od tega 2 za šolanje. Šolanje poteka na jadralnih letalih Blanik L13-A in L23. Naslednja letala s katerimi se srečajo piloti aeroklub Postojna pa so Vuk-T, 2x DG 101-G in DG 300. V bližnji prihodnosti namerava klub floto razširiti še z visoko-sposobnim dvosedom, ki bo namenjen daljšim preletom in uvajanju v prelete mlajših in neizkušenih pilotov pod mentorstvom inštruktorjev, ter tekmovalnemu letenju. V Aeroklubu Postojna imajo na razpolago klubsko letalo Citabria American Champion 7GCBC letnik 2008, namenjeno aerovleki ter turnim letom.