KAS SLOVENJ GRADEC

NEKAJ O LETALIŠČU

Letališče Slovenj Gradec je lociran 4,5 km južno od mesta Slovenj Gradec, 8 km zahodno od vasi Mislinja in 12 km severno od Šoštanja. Steza se nahaja v dolini JZ od ceste Slovenj Gradec-Mislinja in reke Mislinja, in na jugo-zahodni strani je obdana z gozdom.

V okolici Slovenj Gradca so pogoji za jadranje zelo ugodni. Dobri termični pogoji so v intervalu med aprilom in avgustom. Možno je jadranje na JZ in S vetru na pobočjih Pohorja in Uršlji gori in Peci. Priključke k dviganju je mogoče dobiti že na 300-600 metrih QFE. V izjemnih primerih so baze oblakov vse do 3000m QFE, predvsem v goratih predelih, najmočnejša dviganja pa so v mesecu maju, juniju in juliju. Teren je v okolici letališča zelo raznolik. Samo Mislinjska dolina in Slovenjgraška kotlina sta uravnani območji, ostalo so pa hribovja z višino okoli 800m QNH, še višja gorovja proti zahodu in Pohorje z 1540m višine na vzhodu. Na lep jadralski dan je mogoče leteti globoko v avstrijske in italijanske Alpe in, ko zapiha severni veter je letališče v Slovenj Gradcu  najbolj idealno izhodišče za prelete po severni strani gorske verige.

Klub ima danes približno 50 članov in 5 jadralnih letal s katerimi šolajo nove pilote in hodijo na tekmovanja, na katerih so vsako leto zelo uspešni. Kot šolsko letalo se uporabljata Blanik L13 in DG-500 za uvajanje mlajših na prelete. DG 100, ki je znan po tem da je to prvo jadralno letalo narejeno v takratnem Elanu, in DG 300 sta pa namenjena za večje prelete in tekmovanja.