Kako postati jadralni pilot?

Šolanje za pilota jadralnega letala se pri večini Slovenskih aeroklubov začne pozimi ko se termični dnevi in dolgi preleti umaknejo dolgim zimskim nočem. Prvi korak na poti do jadralne licence je informativni dan, na katerem kandidati prvič vstopijo v svet jadralnega letalstva, izvedo vse potrebne informacije o postopkih šolanja in ceni.

Samo šolanje je nato razdeljeno na teoretični in praktični del. Prvi poteka pozimi, običajno med vikendi, in je sestavljen iz serije predavanj. Razdeljena so na tematske sklope kot so radiotelefonija, meteorologija, aerodinamika, uporaba padala itd.

Drugi, za bodoče jadralne pilote seveda bolj zanimiv, praktični del šolanja pa poteka v poletnem času. Običajno gre za 14 dnevni tečaj, v tem času katerega kandidati opravijo preko 50 poletov. Po tem času se pričakuje da so kandidati že sposobni samostojno in varno poleteti, jadrati in pristati.

Da izpolnijo pogoj za licenco jadralnega pilota, morajo kandidati naleteti samostojno 30 ur. Pod nadzorom učitelja na letališču, ki spremlja bodoče pilote v zraku in občasno skupaj z njimi tudi pojadrajo v dvoje, hitro nabirajo izkušnje in tako najbolj aktivni kandidati že do jeseni zberejo pogoje za prijavo na Agencijo za civilno letalstvo. Po opravljenem teoretičnem izpitu bo sledil še praktični let na letališču in prve čestitke. Z licenco v žepu se nato piloti postopoma prešolajo na druga, sposobnejša jadralna letala. Sledijo prvi daljši preleti (50, 100, 300km…) in seveda prva tekmovanja.