Letenje v Sloveniji

Dežela na sončni strani Alp, kakor pogosto rečemo Sloveniji, ima dolgo tradicijo jadralnega letenja, ki sega že v 30. leta prejšnjega stoletja. Danes jo nadaljujejo številni jadralni klubi, ki jih skupaj sestavlja preko 500 aktivnih jadralnih pilotov, med katerimi je mnogo svetovno znanih tekmovalcev z uspehi tako na evropskih kot tudi svetovnih prvenstvih. Slovenija je prav tako dom številnih uspešnih podjetij na področju letalske navigacije, proizvodnji ultralahkih letal, jadralnih letal… Večina teh podjetij ima korenine prav v jadralnem letenju in še sedaj aktivno sodelujejo pri razvoju tega športa.

Čeprav je relativno majhna (površine »le« 20,273km2 ), je Slovenija geografsko gledano zelo raznolika. Vse od uravnanih nižin na vzhodu do preko 2800 m visokih vrhov Julijskih Alp z najvišjim vrhom po imenu Triglav (2864 m), na zahodu pa dežela nudi ugodne pogoje za jadralno letenje skozi skoraj celotno leto. Jadralni piloti so vedno navdušeni in se radi ponovno vračajo pod oblake nad tako prečudovito, za jadralno letenje še kako primerno, pokrajino, ki kljub razgibanemu terenu nudi veliko, za izven letališke pristanke primernih, njiv in pa seveda manjših in večjih letališč in vzletišč, ki jih najdemo po vsej državi.

Ta letališča ponujajo odlično ponudbo za jadralne pilote, tako domače kot tiste iz tujine. Vse od kampinga, ugodnih cen aerovlekov in hangeriranja letal ter organizacije mednarodnih tekmovanj. Če združimo vsa ta dejstva, pridemo do jasnega zaključka, da je Slovenija zelo privlačna destinacija za jadralne pilote.