Tekmovanja

Vsak pilot se odloči pri sebi na kateri stopnji v jadralnem letenju se bo ustavil in najvišja stopnja so prav gotovo tekmovanja. Na teh letijo predvsem boljši jadralni piloti od katerih tekmovalno letenje zahteva konstantno zbranost, dobro prepoznavanje trenutne vremenske situacije in odlično tehniko letenja. Najboljše tako loči samo izbira pravilnih odločitev na nalogi in izbira dviganj, da opravijo disciplino v kar se da kratkem času. Tekmovanja, kot so državna in svetovna prvenstva, trajajo več dni skupaj, običajno okoli 10 dni. Vsak dan se začne z briefingom (sestanek), na katerem je predstavljena naloga in vremenska napoved za tisti dan.

Letala se že pred briefingom ali po njem postavijo na stezo v vrstnem redu, kot ga določi organizator in okoli opoldneva se začne vleka jadralnih letal s pomočjo vlečnih letal. 20 minut po vzletu zadnjega letala je dovoljeno začeti z nalogo, kar pa se vsak pilot odloči sam, ko oceni da so pogoji najbolj optimalni. Tako se prične bitka z vremenom in časom, kajti najhitrejši tekmovalec zmaga. V primeru, da se vreme tekom dneva poslabša, pa ni izključeno, da piloti ne bodo uspeli končati naloge in bodo prisiljeni zagnati motor ali pristati na njivi. V tem primeru zmaga tisti, ki je preletel največjo razdaljo.

Točke se dodeljujejo vsakodnevno in so odvisne od števila pilotov, ki so uspešno opravili nalogo, dolžine naloge in trajanja discipline. Dan je lahko vreden maksimalno 1000 točk, tekmovalcem so pa dodeljene točke glede na hitrost oziroma razdaljo v primerjavi z zmagovalcem tisti dan. Končni rezultat in zmagovalca nam pa da seštevek točk iz vseh tekmovalnih dni. Ker na tekmovanja hodijo tekmovalci z različnimi letali, ki pa niso enako dobri, jih je potrebno razdeliti v različne razrede, tako da je tekmovanje bolj pravično, in da med sabo tekmujejo letala s podobnimi specifikacijami. Zato so razdelili letala na klubski, standardni, 15 metrski, 18 metrski , 20 metrski (dvosedi) in odprti razred, kar nam pa da več zmagovalcev na enem tekmovanju, v vsakem razredu eden.

V Sloveniji vsako leto organiziramo državno prvenstvo v jadralnem letenju v klubskem (letala do 15m) in odprtem razredu (vsa ostala letala). Ponovno je oživelo tudi državno prvenstvo za mladince, kjer lahko nastopijo piloti do 26.leta starosti. Vsako leto je organizator državnega prvenstva drug klub, vendar pa zaradi omejitev zračnega prostora ni mogoče izvesti tekmovanja na domačem letališču, zato je lahko tekmovanje tudi v tujini. Zadnje državno prvenstvo v tujini je maja 2017 organiziral LC Maribor na Slovaškem v Prievidzi.

24. Državno prvenstvo v jadralnem letenju Slovenije (Slovenija, Ptuj, julij 2015)

  • Klubski razred: Janez Stariha
  • Odprti razred: Jure Lokovšek & Vojko Starović

25. Državno prvenstvo v jadralnem letenju Slovenije (Slovenija, Murska Sobota, julij 2016)

  • Klubski razred: Jernej Lokovšek
  • Odprti razred: Aleš Krušič
  • Mladinci: Mark Travner

26. Državno prvenstvo v jadralnem letenju Slovenije (Slovaška, Prievidza, maj-junij 2017)

  • Klubski razred: Boris Žorž
  • Odprti razred: Željko Roškar