Mladinci

Številni otroci sanjajo o svojem sanjskem poklicu. Poklic pilota je eden tistih, ki je mnogim pri vrhu želja ali celo edini. Jadralno letenje je ena od dobrih, relativno poceni vstopnih točk v kasnejši svet poklicnega letalstva. To je tudi razlog, da se precej mladih odloča za jadralno letenje, saj jim omogoča prvi stik s svetom modrih višin že s petnajstimi leti starosti.

Nekaterim ta šport tako zraste k srcu, da se z njim ukvarjajo zelo resno, letijo na daljših preletih in se udeležujejo tekmovanj. Za začetek je tukaj mladinsko državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki je namenjeno predvsem prvemu seznanjanju s svetom tekmovalnega športa, v zraku je manj gneče, zato je letenje bolj sproščeno, naloge pa so praviloma krajše in manj zahtevne, primerne njihovemu znanju.

<center>Mark Travner</center>

Mark Travner

AK Celje

Sem študent 2. letnika računalništva na Fakulteti za elektrotehniko, informatiko in računalništvo v Mariboru. Jadralno letim že pet let in v tem času sem zbral več kot 300 ur in preletel preko 8000km. Uspehi na preteklih tekmovanjih in možnost, da se merim z najboljšimi piloti sveta mi dajejo motivacijo, da se vedno znova vrnem pod oblake. Trenutno sem tudi član ekipe akrobatskega pilota Petra Podlunška (PP37) v prvenstvu Red Bull Air Race, kjer zasedam položaj taktika.

<center>Mark Polajžar</center>

Mark Polajžar

AK Celje

Z letenjem sem začel pri 15-ih letih in bil takoj navdušen nad samim načinom letenja, jadranjem. V generaciji 2013 smo bili 4 zagreti mladinci, ki smo imeli tekmovalni odnos med seboj, zato pa smo zelo hitro napredovali in do zdaj sem naletel približno 340 ur in preko 8000km. Leta 2015 sem šel na svojo prvo dirko, kjer rezultat ni bil hvale vreden, je bila pa odlična izkušnja. Lani sem se udeležil še dveh dirk, na katerih sem pa osvojil 1. in 2. mesto. Naslednji cilji so, kot za vsakogar, značke in diamanti, ter še naprej tekmovati, morda tudi na evropskem ali svetovnem prvenstvu.
.

<center>Luka Ranđelović</center>

Luka Ranđelović

AK Celje

Leta 2012 sem začel leteti kot učenec Antona Šibanca in Petra Galeše v Aeroklubu Celje. Od takrat letim aktivno, vsako sezono preživim skoraj 100 ur v zraku. Še vedno mi dosti pomenijo Srebrni "C" in FAI trikotnik 300, ki sem ga odletel že mnogokrat, vendar dosežki se s časom boljšajo in cilji so primerno višji. Moj najdaljši prelet je 420 km, lani sem dosegel tudi diamantno višino, ter dnevno zmago na državnem prvenstvu v Murski Soboti. Cilji in načrti za to sezono so trikotnik 500, tekmovanja tudi izven Slovenije in pa (upam, da bo letos izvedljivo) izšolati se za akrobatsko letenje. Kot tekmovalec bi pa rad videl, da bi se ustanovila nekaj v smislu Vikend lige Slovenije.
.

<center>Matic Knez</center>

Matic Knez

AK Celje

Z jadralnim letenjem sem se začel ukvarjati pri 15-ih letih ko sem opravil šolanje za jadralnega pilota v Aeroklubu Celje. Dobre pol leta po končanem šolanju sem že imel licenco in prve izkušnje iz letenja na preletu. Danes imam 220 naletenih ur, lani pa sem se tudi že prvič udeležil državnega prvenstva in že komaj čakam na prihodnje letalske izzive.
.

<center>Jan Časl</center>

Jan Časl

AK Celje

Leta 2013 sem se šolal za jadralnega pilota in do zdaj naletel okoli 150 ur. Moj najdaljši prelet je FAI 300 trikotnik, ki se ga odletel na Madžarskem istega leta ko sem opravil licenco za jadralnega pilota. V prihodnje si želim udeležiti tudi kakšnega tekmovanja, ampak pustimo času čas.
.

<center>Andrej Spudič</center>

Andrej Spudič

AK Novo Mesto

Z jadranjem sem se začel ukvarjati leta 2008 s šestnajstimi leti, pred tem pa sem se ukvarjal z mo-delarstvom. S preleti sem začel dokaj pozno, vendar po zamenjavi v vodstvu kluba so se stvari gle-de preletov spremenile na bolje. Opravil sem pogoje za srebrno značko ter svoje lete začel objavljati na OLC. Moji boljši leti se gibljejo v okolici 370 točk in 300 km. Odlični leti številnih izjemnih pilotov mi služijo kot motivacija, da se da zmeraj leteti dlje, bolje in hitreje. S tem državnim prvenstvom sem ujel zadnji vlak za nastop v mladinski konkurenci. Letenje je bilo na najvišjem nivoju, kar sem ga do sedaj doživel in izkušnje prve tekme zagotovo ne bom nikoli pozabil, še posebej ne dnevne zmage, o kateri pred tekmo nisem niti sanjal.V prihodnjem letu si želim odleteti FAI 300 trikotnik, ki se mi je do sedaj še vedno izmuznil. Dobro bi bilo tudi ujeti kakšen val. Želim si udeležiti še kakšne-ga tekmovanja in pa pridobiti malo več izkušenj z letenjem v Alpah.
.

<center>Aleš Janša</center>

Aleš Janša

ALC Lesce

Letim že od leta 2012 v Lescah. Letim že vsa klubska letala, med katerimi je tudi moje sanjsko letalo LS-8. V teh 5-ih sezonah sem naletel 220 jadralnih ur in 30 ur z motornem letalom. Kot večje dosežke štejem prelet dolžine čez 500km in pa prvo tekmovanje, DPSJL 2016. Prvotni cilj je pa postati poklicni pilot.
.

<center>Van Dečko</center>

Van Dečko

LC Maribor

Sem Van Dečko, star sem 18 let in živim v Mariboru. V Letalskem centru Maribor sem se začel šolati za jadralnega pilota januarja 2015. Izpit pa sem položil maja 2016. Med poletnjem veliko letim tudi na letališču v Bovcu. Do danes sem naletel približno 50 samostojnih ur. V prihodnosti se želim preizskusiti na mladinski tekmi, toliko prej pa opraviti čim več preletov. Obiskujem II. gimnazijo v Mariboru in sicer program mednarodne mature. Ukvajram se tudi z plezanjem in tekom ter kolesarjenjem. Med drugim sem tudi fotograf in snemalec kratkih filmov o letenju, ki si jih lahko pogledate na YouTube-u.
.

<center>Miha Gosak</center>

Miha Gosak

LC Maribor

Sem Miha, dijak II. gimnazije Maribor. Z jadralnim letenjem sem se začel ukvarjati v sezoni 2015 in prvič samostojno poletel pri 14 letih. O letenju sem sanjal že od otroštva in jadralno letenje mi je te sanje uresničilo. Do sedaj sem naletel 100 ur, na več modelih jadralnih letal. Za prihodnja leta si postavljam visoke cilje saj bi se rad prvič pomeril s svojimi vrstniki na tekmovanju. V sezoni 2017 sem dobil priložnost sodelovati na taboru alpskega letenja v Lescah, ki je bil brez dvoma vrhunec moje dozdajšnje letalske kariere. Pri letenju se z vsakim poletom pojavijo novi izzivi, ki jih bo v prihodnosti zagotovo še dosti in se jih zelo veselim.
.