Mladinci

Številni otroci sanjajo o svojem sanjskem poklicu. Poklic pilota je eden tistih, ki je mnogim pri vrhu želja ali celo edini. Jadralno letenje je ena od dobrih, relativno poceni vstopnih točk v kasnejši svet poklicnega letalstva. To je tudi razlog, da se precej mladih odloča za jadralno letenje, saj jim omogoča prvi stik s svetom modrih višin že s petnajstimi leti starosti.

Nekaterim ta šport tako zraste k srcu, da se z njim ukvarjajo zelo resno, letijo na daljših preletih in se udeležujejo tekmovanj. Za začetek je tukaj mladinsko državno prvenstvo v jadralnem letenju, ki je namenjeno predvsem prvemu seznanjanju s svetom tekmovalnega športa, v zraku je manj gneče, zato je letenje bolj sproščeno, naloge pa so praviloma krajše in manj zahtevne, primerne njihovemu znanju.

Tekmovalci

<center>Mark Travner</center>

Mark Travner

AK Celje

Sem študent 3. letnika računalništva na Fakulteti za elektrotehniko, informatiko in računalništvo v Mariboru. Jadralno letim že pet let in v tem času sem zbral več kot 500 ur in preletel preko 10000km. Uspehi na preteklih tekmovanjih in možnost, da se merim z najboljšimi piloti sveta mi dajejo motivacijo, da se vedno znova vrnem pod oblake. Trenutno sem tudi član ekipe akrobatskega pilota Petra Kopfsteina v prvenstvu Red Bull Air Race, kjer zasedam položaj taktika.

<center>Mark Polajžar</center>

Mark Polajžar

AK Celje

Z letenjem sem začel pri 15-ih letih in bil takoj navdušen nad samim načinom letenja, jadranjem. V generaciji 2013 smo bili 4 zagreti mladinci, ki smo imeli tekmovalni odnos med seboj, zato pa smo zelo hitro napredovali in do zdaj sem naletel približno 500 ur in preko 10000km. Leta 2015 sem šel na svojo prvo dirko, kjer rezultat ni bil hvale vreden, je bila pa odlična izkušnja. Lani sem se udeležil še dveh dirk, na katerih sem pa osvojil 1. in 2. mesto. Naslednji cilji so, kot za vsakogar, značke in diamanti, ter še naprej tekmovati, morda tudi na evropskem ali svetovnem prvenstvu.

<center>Matic Knez</center>

Matic Knez

AK Celje

Z jadralnim letenjem sem se začel ukvarjati pri 15-ih letih ko sem opravil šolanje za jadralnega pilota v Aeroklubu Celje. Dobre pol leta po končanem šolanju sem že imel licenco in prve izkušnje iz letenja na preletu. Danes imam 350 naletenih ur, lani pa sem se tudi že prvič udeležil državnega prvenstva in že komaj čakam na prihodnje letalske izzive.

<center>Luka Ranđelović</center>

Luka Ranđelović

AK Celje

Leta 2012 sem začel leteti kot učenec Antona Šibanca in Petra Galeše v Aeroklubu Celje. Od takrat letim aktivno, vsako sezono preživim skoraj 100 ur v zraku. Še vedno mi dosti pomenijo Srebrni "C" in FAI trikotnik 300, ki sem ga odletel že mnogokrat, vendar dosežki se s časom boljšajo in cilji so primerno višji. Moj najdaljši prelet je 420 km, lani sem dosegel tudi diamantno višino, ter dnevno zmago na državnem prvenstvu v Murski Soboti. Cilji in načrti za to sezono so trikotnik 500, tekmovanja tudi izven Slovenije in pa (upam, da bo letos izvedljivo) izšolati se za akrobatsko letenje. Kot tekmovalec bi pa rad videl, da bi se ustanovila nekaj v smislu Vikend lige Slovenije.

<center>Aleš Janša</center>

Aleš Janša

ALC Lesce

Letim že od leta 2012 v Lescah. Letim že vsa klubska letala, med katerimi je tudi moje sanjsko letalo LS-8. V teh 5-ih sezonah sem naletel 220 jadralnih ur in 30 ur z motornem letalom. Kot večje dosežke štejem prelet dolžine čez 500km in pa prvo tekmovanje, DPSJL 2016. Prvotni cilj je pa postati poklicni pilot.

Ostali mladinci

<center>Gregor Zajc</center>

Gregor Zajc

Šaleški aeroklub

Sem Gregor Zajc star 21 let. Leteti sem začel leta 2017. Poleg letenja so moja ljubezen še avtomobili, amatersko pa se ukvarjam tudi z videografijo. Zaposlen sem na HTZ Velenje, ob službi pa študiram na Višji strokovni šoli ŠCV in sicer mehatroniko.

<center>Tomaž Jandrok</center>

Tomaž Jandrok

Šaleški aeroklub

Sem Tomaž Jandrok, star sem 22 let. Trenutno še obiskujem Fakulteto za elektrotehniko, računalništvo in informatiko v Mariboru, kjer zaključujem 3. letnik programa računalništvo in inf. tehnologije. Zadnjih 7 let po nebu že gledam kot modelar, v letu 2017 pa sem se odločil postati tudi jadralni pilot. V letošnjem letu imam kot verjetno vsi plan naleteti čimveč ur in pa se podati tudi na kakšen daljši prelet. V prostem času sem zagret fotograf, hribolazec, izredno rad tudi 3D modeliram.

<center>Filip Plešnik</center>

Filip Plešnik

Šaleški aeroklub

Sem Filip Plešnik, star 21 let in prihajam iz okolice Šoštanja. Trenutno zaključujem prvo stopnjo univerzitetnega študija strojništva na Univerzi v Ljubljani. Že od malih nog sem se veliko zanimal za letalstvo, kar je verjetno tudi posledica tega, da me je vsakodnevna pot do šole peljala mimo športnega letališča. Trenutno letim Twin Astirja in sem v sklepni fazi šolanja, ko je treba le še nabrati čim več ur. V prihodnje si želim predvsem veliko leteti, saj mi to res ogromno pomeni in v tem neizmerno uživam.

<center>Matic Kramberger</center>

Matic Kramberger

AK Ptuj

Sem Matic Kramberger. Star sem 17 let in sem dijak 2. letnika Strojne šole na Ptuju, program strojni tehnik. Od leta 2016 sem član Aero kluba Ptuj. S pripravami na teoretični del izpita sem začel pozimi leta 2016, ter prve samostojne polete opravil naslednjo poletje. Izpit sem opravil junija 2018, saj sem moral počakati, da sem dopolnil 16 let. Do danes sem naletel cca. 150 ur od tega samo v sezoni 2018 120 ur, ter praktično vsak prosti čas preživel na letališču. Na taboru alpskega letenja v Lescah sem se preizkusil v jadranju med Alpami in naredil še nekaj poletov v Koprivnici na Hrvaškem.
Moj cilj letos je preživeti v zraku čim več časa ter se maksimalno pripraviti na mojo prvo tekmovanje.

<center>Žan Merc</center>

Žan Merc

AK Ptuj

Že v otroških letih me je za letenje navdušil oče. Z njim sem redno zahajal na letališče, in ko je bilo mogoče tudi letel. Z jadralnim letenjem sem začel leta 2014, na ptujskem travniku, pod mentorstvom Jožeta Botolina. Od takrat sem naletel približno 170 ur, opravil prelet za srebrno C značko in letel s sedmimi različnimi tipi jadralnih letal. Trenutno obiskujem 3. letnik Fakultete za strojništvo v Ljubljani. Na fakulteti se srečujem s širšim znanjem na področju strojništva, še posebej pa sem vesel znanja o letalstvu, ki mi pride zelo prav pri letenju in ustreznejšem razumevanju teorije letenja. Zelo je dobrodošla debata, ki jo imamo s kolegi-piloti po opravljenih obveznostih na faksu, saj si tako izmenjamo številne informacije o letenju, letalskih dogodkih in izkušnjah, ki se dnevno dogajajo po celi Sloveniji. V času študija sem pridobil tudi licenco motornega pilota - PPL in trenutno naletel približno 60 ur. Ker se motorno letenje ne more primerjati z jadralnim, si v prihodnje želim, da bi čim več ur preživel pod oblaki, brez motorja, predvsem na preletih in tudi na kakšni dirki, saj tekmovalnih izkušenj trenutno še nimam. Velika želja mi je tudi akrobatsko jadralno letenje, za katerega bi se želel izšolati.

<center>Jan Demšar</center>

Jan Demšar

ALC Lesce

Moje ime je Jan Demšar, star sem 20 let. Obiskujem Fakulteto za elektrotehniko v Ljubljani. Poleg šolanja svoj prosti čas, v kolikor je le možno, namenjam jadralnemu letenju. S tem hobijem se začel leta 2017, kaj kmalu pa sem ugotovil, da je letalstvo nekaj, kar me nedvomno fascinira in se odločil, da bom svojo življenjsko pot usmeril kar v to smer, moje sanje so postati komercialni pilot. V zadnjem letu sem zelo napredoval, vendar moj entuziazem ne pozna meja in bi z vsakim letom rad dosegel še več. Moj trenutni cilj je priti do take mere, da se lahko začnem udeleževati tekmovanj, kar pa s tako kadenco letenja ne bi smel biti problem tekom naslednje sezone.

<center>Jurij Šegel</center>

Jurij Šegel

ALC Lesce

Jurij Šegel, star sem 19 let. Nedolgo tega sem se odločil, da postanem jadralni pilot. Vsi znaki so na to nakazovali že kar nekaj časa, saj sem že pri svojih 9 letih večino svojega časa posvečal modelarstvu, ta zasvojenost se je z leti le še krepila, dokler nisem nekega usodnega dne mami predpostavil ideje o izpitu za jadralno letalo. Licenco SPL sem pridobil v prvi polovici 2018. Moje letenje do začetka julija je onemogočila matura, predobro se spomnim popolnih letalskih dni preživetih za mizo doma za odprtim učbenikom, nočna mora vsakega nadobudnega pilota. Po končani maturi sem v pičlih 4 mesecih uspel laširat skoraj vsa klubska letala, prav tako sem naletel preko 80ur kljub poletni službi. Zdaj obiskujem Fakulteto za strojništvo, v Ljubljani. Moje oči so uperjene v poklic komercialnega pilota, v naslednjih letih imam namen odleteti kar se da največ z jadralnim letalom, moja želja pa se je udeležiti tudi kakšnega tekmovanja!

<center>Noel Demšar</center>

Noel Demšar

ALC Lesce

Moje ime je Noel Demšar, star sem 17 let. Trenutno obiskujem srednjo šolo za mehatroniko, kar mi dopušča, da veliko mero svojega prostega časa namenjam jadralnemu letenju, s katerim sem začel že leta 2017. To se odraža tudi na mojih dosežkih, saj sem v svoji prvi sezoni letenja naletel 120 ur ter laširal skoraj vsa klubska letala. V kolikor vreme dopušča, se rad odpravim na daljši prelet preko avstrijske meje. Najdaljši prelet, ki sem ga opravil, obsega 334km. Moj cilj je, da se začnem udeleževati mladinskih tekmovanj in se dokažem z dolgimi preleti v čim krajšem času.

<center>Jan Časl</center>

Jan Časl

AK Celje

Leta 2013 sem se šolal za jadralnega pilota in do zdaj naletel okoli 150 ur. Moj najdaljši prelet je FAI 300 trikotnik, ki se ga odletel na Madžarskem istega leta ko sem opravil licenco za jadralnega pilota. V prihodnje si želim udeležiti tudi kakšnega tekmovanja, ampak pustimo času čas.

<center>Van Dečko</center>

Van Dečko

LC Maribor

Sem Van Dečko, star sem 18 let in živim v Mariboru. V Letalskem centru Maribor sem se začel šolati za jadralnega pilota januarja 2015. Izpit pa sem položil maja 2016. Med poletnjem veliko letim tudi na letališču v Bovcu. Do danes sem naletel približno 50 samostojnih ur. V prihodnosti se želim preizskusiti na mladinski tekmi, toliko prej pa opraviti čim več preletov. Obiskujem II. gimnazijo v Mariboru in sicer program mednarodne mature. Ukvajram se tudi z plezanjem in tekom ter kolesarjenjem. Med drugim sem tudi fotograf in snemalec kratkih filmov o letenju, ki si jih lahko pogledate na YouTube-u.

<center>Miha Gosak</center>

Miha Gosak

LC Maribor

Sem Miha, dijak II. gimnazije Maribor. Z jadralnim letenjem sem se začel ukvarjati v sezoni 2015 in prvič samostojno poletel pri 14 letih. O letenju sem sanjal že od otroštva in jadralno letenje mi je te sanje uresničilo. Do sedaj sem naletel 100 ur, na več modelih jadralnih letal. Za prihodnja leta si postavljam visoke cilje saj bi se rad prvič pomeril s svojimi vrstniki na tekmovanju. V sezoni 2017 sem dobil priložnost sodelovati na taboru alpskega letenja v Lescah, ki je bil brez dvoma vrhunec moje dozdajšnje letalske kariere. Pri letenju se z vsakim poletom pojavijo novi izzivi, ki jih bo v prihodnosti zagotovo še dosti in se jih zelo veselim.